Des de SOM Caldes volem plasmar aquí les informacions relacionades amb la Ryder Cup que ens han anat arribant, tot i que massa sovint no tenen gaires fonaments en documents oficials perquè el secretisme que l’equip de govern de Caldes de Malavella està portant a terme és absolut. L’únic que no es cansen de repetir tothora és que la Ryder Cup ens salvarà de tots  els mals i que sort en tenim del PGA Golf de Catalunya.

Ni a partir de diverses preguntes directes al Ple que hem realitzat s’han sentit obligats a convocar la Comissió informativa específica de territori a la qual es van comprometre, tot i que hi ha un PDF que circula i que estan fent arribar a tots els agents afins a la causa.

 

Antecedents

 

La història comença els anys 80, quan un directiu del RACC a títol personal i no de l’entitat, com s’ha dit moltes vegades, compra uns terrenys rústics i intenta que s’hi construeixi el Circuit de Catalunya.

 

Fins i tot es marca el traçat del circuit enmig de la zona boscosa.

Foto aèria 1986 (ICGC)

L’Ajuntament d’aquell moment, Independents per Caldes, després de molta polèmica i moltes pressions per part de la Generalitat, s‘oposa a aquest projecte i aconsegueix aturar-lo.

Tot i així, els terrenys s’han comprat per especular-hi i cal trobar-los una sortida. És així com sorgeixen uns promotors que impulsen la creació del camp de Golf; els primers moviments de terra i rompudes es produeixen l’any 1995.

Entre el 1995 i el 2001 s’hi construeix un primer camp de Golf de 18 forats, un camp de pràctiques i la casa club.

Fotografia aèria de 2001 (ICGC)

Entre el 2005 i el 2006 s’hi construeixen un hotel de luxe i un segon camp de golf de 18 forats, en els quals inverteixen diferents empreses com el Grup Melià i el Grup Vichy Catalan. Tot i així, l’hotel no acaba de tenir èxit i en general tot el golf no acaba de rutllar, fins que l’acaba comprant un multimilionari irlandès, el Sr. Denis O’Brien. A partir d’aquest moment el Golf agafa una nova embranzida, sobretot a partir de la venda de parcel·les i la construcció de xalets de luxe.

Al voltant d’aquests dos camps de golf s’hi ha construït la casa club i dos hotels, a més de multitud de xalets i apartaments de luxe i equipaments esportius privats. En total, el planejament vigent permet la construcció de quasi 400 habitatges, dels quals la meitat són unifamiliars i l’altra meitat apartaments.

La gran majoria d’aquestes cases es troben en el terme de Caldes de Malavella, excepte 40 apartaments que s’estan construint en el terme de Sils, als quals es va aprovar subministrar l’aigua fa pocs mesos en el ple de Caldes.

Parlem de PGA Golf de Catalunya però segons les últimes noticies li canvien el nom, es dirà Camiral Golf and Welness o alguna cosa per l’estil. Aquest és un altre tema a considerar, on queda la Llei de Normalització lingüística en aquests grans complexos, on no fan servir el català absolutament per a res?

Projectes en marxa

En el terme de Vilobí, en aquests moments, hi ha uns terrenys destinats només a un dels forats del Golf, però s’està tramitant tot un projecte per a construir-hi un celler i una vinya, una hípica i dos grans llacs on es puguin fer activitats aquàtiques.

Aquesta actuació es faria en sòl rústic, ja que a Vilobí les normes subsidiàries no hi permeten res més; tot i això, el projecte ja estableix un seguit de zones sense classificar on a la llarga sembla que es promourà una urbanització.

En aquesta zona de Vilobí actualment hi ha també el camp de pràctiques del Girona CF.

Esquema de situació dels projectes aprovats actualment

Al plànol següent, de l’actual zona urbana del Golf, només l’extrem sud és en terme de Sils. En taronja hem marcat les parcel·les que l’Ajuntament de Caldes tenia en propietat i que ha revenut o està revenent al Golf. En verd, l’àrea d’equipaments que no es pot vendre, en tot cas fer-ne una concessió.

 

El que està aprovat a Vilobí és el següent:

PLA ESPECIAL URBANÍSTIC. LLAC I ACTIVITATS AGRÍCOLES, ESPORTIVES I RECREATIVES EN SÒL NO URBANITZABLE. VILOBÍ D’ONYAR I CALDES DE MALAVELLA

(Es pot consultar a: https://caldesdemalavella.eadministracio.cat/transparency/83de9564-21e1- 4bbc-9b76-94db2ad1e402/)

Fixeu-vos que parla d’activitats agrícoles en sòl no urbanitzable, però és clar que l’objectiu final és aconseguir requalificar els espais que queden en blanc i que de moment estan qualificats com a “conreus”; 20,55 ha, on preveuen construir les cases. Tots aquests espais són en terme de Vilobí i, de moment, l’Ajuntament de Caldes ja ha aprovat un conveni amb el de Vilobí per a fer-hi arribar aigua potable.

 

Ens han volgut vendre que per poder-ho fer calia un conveni entre els dos ajuntaments, però en canvi per als 40 apartaments construïts a Sils això no ha calgut. En l’única àrea urbanitzable del Golf en aquest municipi, ja s’ha aprovat vendre-hi l’aigua directament, sense passar per cap conveni amb l’Ajuntament de Sils.

Documents relacionats amb això penjats al web municipal:

  • MODIFICACIÓ DEL POUM PORTADA AIGUA VILOBÍ I
  • PROJECTE D’ACTUACIÓ ESPECÍFICA PER CONNECTAR LA XARXA D’ABASTAMENT D’AIGUA POTABLE AL PGA CATALUNYA RESORT DES DE LA XARXA MUNICIPAL DE CALDES DE
  • APROVACIÓ DEL CONVENI URBANÍSTIC I DE GESTIÓ DEL SERVEI D´AIGUA DEL SECTOR DEL GOLF A SILS, INTERCONNECTAT AMB EL SERVEI DE CALDES DE MALAVELLA

Horitzó 2031

Fins aquí el que hi ha aprovat fins ara, però potser el que més ens preocupa és el que s’hi està projectant. Al Golf se li està esgotant el terreny edificable i a l’Ajuntament de Caldes, els ingressos ja sigui per llicències d’obres ja sigui per la venda directa de les parcel·les que li van tocar del 10% d’aprofitament mig. És per això que, a banda de tota l’actuació de Vilobí, que de moment és en sòl rústic però que ja veiem com pot acabar, estan comprant terrenys per engrandir el golf en dos fronts:

 

  • Al Sud, cap a Sils, on pel que sabem ja han comprat el Circuit de Sils i la gran finca contigua de Can Gimferrer de
  • A l’Est, cap a Caldes, on van comprant finques en tota la zona entre la A-2 i el És molt difícil saber què han comprat i què no, però el que és segur és que ja hi ha moltes hectàrees que han canviat de mans.
Propietats del Golf en termes veïns (Sils i Vilobí)

Quant a les finques rústiques comprades en terme de Caldes pel Golf o per empreses intermediàries, de les compres que s’estan efectuant només en tenim informació de segona mà a través del que ens expliquen veïns i pagesos, però no en sabem res en concret. Algunes informacions apunten que el sector nord de Can Solà del Bosc també ha estat comprat, de la zona de can Gelada, però no en sabem res del cert.

Sobre la finca de Can Solà del Bosc sí que hi ha indicis clars perquè, al requerir a l’Ajuntament que es tapés un pou a partir de les pressions de la gent de la urbanització, els paletes acordonaren la zona amb tanques del Golf. La finca de Can Solà del Bosc té unes 70 ha, de les quals 45 són camps de conreu en ple funcionament.

Aproximació a les propietats comprades a Caldes (segur que ens quedem curts)

Entre el Golf actual i aquestes propietats hi ha una altra gran propietat (Can Gelabert del Bosc), principalment boscosa, que pertany a una família que ja havia intentat urbanitzar-la i que, segons diuen, ara no es posen d’acord entre ells a vendre-la al Golf.

Ja fa temps que la gent de l’entorn es queixa de les actuacions del Golf, sobretot del consum d’aigua, que segons els que gestionen el complex és exemplar, però només cal parlar amb qualsevol pagès i et dirà que tenen pous a gran profunditat que han assecat tots els aqüífers pròxims. Potser és una afirmació agosarada, però el cert és que l’emergència climàtica en la percepció de veïns i pagesos és molt gran i, encara que la causa no fos tota del Golf, en tot cas no hi ajuda.

En aquest punt diverses persones ens han fet arribar preguntes relacionades amb el consum d’aigua del complex provinent de les depuradores, sembla que la Generalitat la cobra dues vegades, primer als ciutadans de Caldes per depurar-la i tornar-la al sistema (a la riera) i després al Golf per regar els seus camps. Ens diuen també que el Golf ja ha sol·licitat la utilització de l’aigua de la depuradora de Sils-Vidreres, però no ho sabem del cert.

Entra en joc aquí un altre element, que és la transformació d’un territori eminentment agrícola i forestal de gran valor ecològic i paisatgístic en un joc d’interessos especulatius i urbanístics a causa de la seva privilegiada situació geogràfica propera a Girona, a la Costa Brava, fins i tot a Barcelona i al mig d’un nus de comunicacions importantíssim a escala mediterrània.

El que ha acabat d’aixecar la llebre són les reiterades manifestacions de l’alcalde a favor de la Ryder Cup i sobretot la disposició a fer el que calgui perquè es pugui celebrar.

Veient aquest tipus de manifestacions, tant als diaris com també aprofitant qualsevol acte públic, encara que no hi tingui res a veure, ens preocupa molt la falta de respecte a la legalitat vigent, ja que el POUM del municipi estableix que tota aquesta zona del nord del terme (Franciac i el nord del Veïnat d’Israel) està regulada amb una clau especial i fins i tot més restrictiva que la resta de sòl rústic: 24f zona agro-forestal d’interès ecològic o 24fa zona forestal d’interès ecològic.

Com podreu veure en la informació que adjuntem a continuació, els terrenys que s’estan comprant a l’est del camp de Golf i entre aquest i el nucli de Caldes i el barri de Can Solà tenen una regulació estricta pel que fa als seus usos, en permeten només els tradicionals per tal de no modificar un espai que es manté en gran part gràcies a les activitats agrícoles que s’hi desenvolupen i que estan restringides pel propi POUM. Així, doncs, com és compatible això amb l’ampliació de les activitats del Golf i la probable urbanització que portarà associada?

Suports Polítics

Com que unes actuacions urbanístiques d’aquest calibre serien difícils de justificar, han buscat l’excusa perfecta, la Ryder Cup; només amb la notícia al diari de Girona del 10 de juny això queda ben clar: “Per a realitzar la Ryder Cup cal un tercer camp de 18 forats que caldrà executar en terrenys pròxims actualment classificats com a agrícoles o forestals”.

També ens preocupa que aquesta requalificació es salti els mecanismes convencionals a partir de l’interès que hi tenen Junts i els socialistes, i el fet que, segons sembla, ho hagin declarat esdeveniment d’interès públic.

No entenem la posició d’Esquerra Republicana o, més ben dit, la falta de posició oficial. Per una banda, des de la secció local de Caldes de Malavella ens diuen que s’oposaran a qualsevol actuació que comporti un ampliació del Golf i de la seva zona urbanitzada. Tot i així, des de la Diputació de Girona s’han posicionat clarament a favor de la Ryder Cup amb l’argument que és una aposta per un turisme de qualitat i desestacionalitzat en contraposició al turisme caduc de sol i platja. Per tant, ens fa patir la seva posició final i sobretot la disciplina de partit. De diverses fonts ens arriba que aquesta falta de posicionament clar és conseqüència de la postura que es prendrà des del govern en aquest tema, ja que aquest només dependrà dels suports que necessitin a l’hora d’aprovar els pressupostos.

Per acabar, potser un dels assumptes que més ens preocupa és el fet que estiguin convertint això en un projecte o en una necessitat de país (tipus JJOO d’Hivern) i que en aquests moment en tinguin més informació els polítics afins de fora del municipi que els propis regidors del consistori. Per exemple, pel que sembla la Diputació de Girona ja hi ha compromès una partida pressupostària i el Parlament, a instàncies del partit dels socialistes, ha aprovat que sigui declarat acte d’especial interès públic.

Constantment, n’anem trobant notícies als mitjans de comunicació sense que a l’Ajuntament de Caldes de Malavella, i pel que sabem enlloc, s’hi hagi exposat amb claredat el projecte en si ni s’hagi informat de què comporta.

 

Conclusió

Sembla evident que hi ha una conxorxa moguda per interessos privats, amb la connivència d’alguns ens i agents polítics, per ampliar el Golf a Nord, Sud i Est amb l’excusa de la Ryder Cup. La raó principal d’aquesta ampliació és transformar el sòl rústic i agrícola per poder-hi especular urbanísticament. I la causa de l’opacitat amb què s’està duent a terme no tan sols són els negocis privats de sota mà que s’hi estan fent sinó també la impossibilitat de justificar davant la ciutadania la conveniència d’un projecte de tals dimensions. Ni els recursos hídrics de què disposem ho justificarien ni la transformació d’un sector primari com l’agrícola en un sector de serveis que no seria gens beneficiós per al territori.

 

El PGA Golf de Catalunya avui dia està generant precarietat laboral, està malmetent el medi ambient i està permetent una especulació urbanística del tot allunyada del que necessitem com a societat. Encara som a temps d’impedir que proliferi aquest despropòsit.